Algemene informatie seizoen 2022-2023

De Handbalschool Brabant biedt een opleidingsprogramma dat kinderen en jongeren naast de trainingen bij hun vereniging kunnen volgen. Het opleidingsprogramma bestaat uit trainingen, trainingsstages, oefenwedstrijden en/of deelname aan toernooien. Het exacte programma verschilt per trainingsgroep. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan mentale vaardigheden, medische begeleiding (o.a. fysiotherapie en performance scan) en voedingsadviezen.

Voor wie is het opleidingsprogramma bedoeld?
Het opleidingsprogramma van de Handbalschool Brabant is bedoeld voor talentvolle kinderen en jongeren die meer uit het handbal willen halen. Het programma volg je naast de trainingen en wedstrijden bij je vereniging.

Wanneer wordt er getraind?
De centrale trainingen vinden plaats op zaterdag. In het overzicht van trainingstijden kun je zien hoe laat en waar er getraind wordt.

Door de week zijn er daarnaast nog extra trainingsmogelijkheden. In seizoen 2022-2023 gaan we nog steeds de woensdagmiddagtraining aanbieden. Dit kan nu via het reguliere aanmeldformulier. In Helmond wordt er op woensdagmiddag van 16.00-17.30 training gegeven voor de leeftijdscategorieën 2006 t/m 2012. In Breda wordt er op woensdagmiddag van 15.30-17.00 uur training gegeven voor de leeftijdscategorieën 2007 t/m 2012. De periode waarin de trainingen gegeven worden is van september 2022 tot april 2023. We houden in de planning rekening met de schoolvakanties.

Welke trainingsgroepen zijn er?
In totaal zijn er acht (of negen) trainingsgroepen en D/E en jongens B, C en D/E:

  • De jongens C en B trainingsgroepen trainen in de regio Tilburg
  • De D/E trainingsgroepen in de regio Breda en de regio Helmond
  • De meisjes C trainingsgroepen trainen in de regio Tilburg en Helmond (mits voldoende aanmeldingen en trainers)
  • De meisjes B trainingsgroep blijft centraal, maar wordt mogelijk vanwege logistieke situatie verplaatst naar Bavel, Breda.

Voor seizoen 2022-2023 gaat het om geboortejaren 2005 t/m 2013. De Handbalschool Brabant kan op basis van groepsgrootte en kwaliteiten ervoor kiezen in overleg met betrokkenen om spelers in een andere trainingsgroep/leeftijdscategorie te plaatsen. De leeftijdscategorieën van de trainingsgroepen van de Handbalschool kunnen afwijken van die van de door het NHV gebruikte leeftijdscategorieën in de competitie. De trainers selecteren uit de aanmeldingen tussen de 20 en 25 spelers/keepers per trainingsgroep.

Selectie(trainingen)
Voor de D/E trainingsgroepen vindt er in principe geen selectie plaats. Echter trainers kunnen in overleg met de ouders (en speler of speelster) bindend advies om te wachten met aansluiting en/of eerst te starten op de woensdagmiddag training. Alleen als het aantal aanmeldingen hoger is dan het aantal beschikbare plaatsen, vinden er selectietrainingen plaats. Voor de C en B trainingsgroepen vinden er altijd selectietrainingen plaats.

Hoe kan ik me aanmelden voor de (selectie)trainingen?
Je kunt je nu direct aanmelden voor de (selectie)trainingen via deze website. Dit kan tot 1 september.

Wanneer vinden de selectietrainingen plaats?
De selectietrainingen voor de trainingsgroepen waar selectie op van toepassing is, vinden elk jaar begin september plaats. Na aanmelding ontvang je half augustus een uitnodiging om deel te nemen aan deze trainingen. De groepen waar geen selectietrainingen op van toepassing zijn, starten direct met het reguliere trainingsprogramma.

Wat zijn de kosten?
Aan het opleidingsprogramma zijn kosten verbonden. De kosten voor seizoen 2022-2023 bedragen € 220,- voor de D/E trainingsgroepen en € 260,- voor de C en B trainingsgroepen. Hiervoor krijg je 25 trainingen. De C en B trainingsgroepen krijgen daarnaast extra ondersteuning door onze fysiotherapeuten, sportpsycholoog en sportdiëtist.

De deelnemersbijdrage wordt in twee termijnen van € 110,-, respectievelijk € 130,- geïncasseerd rond 1 november en 1 februari. De deelnemersbijdrage voor de woensdagmiddag training wordt ineens geïncasseerd. Daarnaast is elke deelnemer aan de zaterdagtraining verplicht een wedstrijdtenue (shirt en broek) aan te schaffen. Het bedrag voor komend seizoen 2022-2023 zal € 45 bedragen, dit is een indicatief bedrag, het bedrag voor komend seizoen is nog niet bekend ivm nieuwe kleding per komend seizoen.

De kosten voor de woensdagmiddagtrainingen bedragen €140,- voor 25 trainingen.

Hoe zit het met toernooien en activiteiten?
Deelname aan toernooien of activiteiten als een trainingsstage is optioneel. Hier kunnen extra kosten aan zijn verbonden. Deze worden per activiteit bekend gemaakt. Deelname aan deze (extra) activiteiten is voorbehouden aan de deelnemers van de centrale zaterdagtraining.

Kan ik ook extra kleding aanschaffen?
Een wedstrijdtenue dien je verplicht aan te schaffen als je deelneemt aan de zaterdagtraining. Daarnaast kun je optioneel andere kleding zoals een trainingspak of sokken, of een sporttas aanschaffen. Deelnemers die alleen aan de woensdagmiddagtraining deelnemen, kunnen geen kleding van de handbalschool aanschaffen.

Wie is de Handbalschool Brabant?
De stichting Handbalschool Brabant is een onafhankelijke organisatie die talentontwikkeling binnen het handbal bevordert. Dit doen wij samen met een aantal partners en in afstemming met het Nederlands Handbal Verbond (NHV). Het is een vrijwilligersorganisatie; er zijn geen beroepskrachten in dienst. Alle trainers, teammanagers, begeleiders, administratieve en organisatorische ondersteuners, en bestuursleden leveren vrijwillig een bijdrage aan de talentontwikkeling van de deelnemers.